Альтернативна енергетика в Україні набирає обертів – учасники SEF 201611-12 жовтня 2016 року в КВЦ «Парковий» відбулась наймасштабніша бізнесова подія року у галузі відновлюваних джерел енергії та енергоефективності – 8-й Міжнародний форум та виставка сталої енергетики в Україні SEF-2016, який зібрав найбільших гравців ринку відновлюваної енергетики в Україні.

Відкриття Форуму
Відкриття Форуму

Організатором заходу виступила компанія Innovative Business Centre – дослідницька та консалтингова фірма, що сфокусована на темі розвитку проектів в сфері бізнес-інновацій на основі чистих технологій, «зеленого» бізнесу, відновлюваної енергетики та енергоефективності. Партнерами заходу виступили компанії AEG Power Solutions (Генеральний Спонсор), RECOM (Офіційний Спонсор), Jinko Solar, Helios Strategia, US Solar (спонсори), Photomate, Подільський Енергоконсалтинг, Fronius International, DТEК, ЕкоОптіма, Unisolar, IBC Solar та Рентехно (Спонсори сесій).

Генеральний медіа партнер заходу — Bloomberg New Energy. Офіційний медіа партнер - “Український Тиждень”. Генеральний технічний партнер форуму — ЕКТА. Інформаційний ресурс «Відновлювана енергетика в Україні» став інформаційним партнером заходу.

Сергій Савчук
Голова Держенергоефективності Сергій Савчук

Першим привітав присутніх Голова Держенергоефективності Сергій Савчук, який повідомив, що за два останні роки Україною був пройдений величезний шлях на шляху отримання енергетичної незалежності лише за два роки було заміщено 7,2 млрд. куб. метрів газу. С. Савчук розказав присутнім, що минулого року за активної участі Держенергоефективності розроблено і Парламентом прийнято Закон України щодо забезпечення конкурентних умов виробництва електроенергії з альтернативних джерел енергії. Саме цим Законом прив’язали «зелений» тариф до курсу євро аж до 2030 року. Також збільшили «зелений» тариф для виробників електроенергії з біомаси та біогазу до 12,38 євроцентів за кВт*год. Цим законом був даний «зелений» тариф для невеличких сонячних електроустановок потужністю до 30кВт, які встановлюються на дахах звичайних приватних будинків. Надлишок виробленої електроенергії домогосподарство може продавати у мережу за 19,01 євроцентів за кВт*год. З початку дії Закону щоквартально збільшується кількість домовласників, які встановлюють сонячні панелі. Сьогодні їх вже 430, а на початку 2015 року було лише 94.

Міністр екології та природних ресурсів України Остап Семерак
Міністр екології та природних ресурсів України Остап Семерак

Міністр екології та природних ресурсів України Остап Семерак презентував потенціал використання земель зони відчуження у Чорнобилі для будівництва об’єктів відновлюваної енергетики, зокрема, сонячних електростанцій. Наразі закон дозволяє передачу права на користування земельними ділянками у Чорнобильській зоні, розроблено чіткі та уніфіковані процедури відведення цих ділянок. Міністр повідомив, що рівень сонячної радіації в зоні становить 1300 кВт /год на квадратний метр та він продовжує зростати. Наявна інфраструктура ЧАЕС дозволяє підключити СЕС потужністю 250 МВт без модернізації. За оцінками фахівців Міністерства, сонячна електростанція потужністю 1,2 ГВт в Чорнобильській зоні потребуватиме вкладень на рівні 1,3 млрд євро, враховуючи інвестиції в інфраструктуру та земельні роботи. Виручка проекту становитиме близько 120-130 млн євро щорічно до 2030 року.

Президент Energy Watch Group Ханс-Йозеф Фелл
Президент Energy Watch Group Ханс-Йозеф Фелл

Ханс-Йозеф Фелл, президент Energy Watch Group, екс-депутат парламенту Німеччини, розробник системи «зеленого» тарифу, відмітив позитивні зрушення у сфері відновлюваної енергетики та вчергове наголосив на необхідності подальшого її розвитку в Україні. Це, на його думку, важливо не тільки з огляду на глобальну зміну клімату, а, перш за все, з точки зору питань економічного розвитку та енергобезпеки країни.

Заступник директора БРР з енергоефективності та зміни клімату в Україні, Польщі та Вірменії Сергій Масліченко
Заступник директора БРР з енергоефективності та зміни клімату в Україні, Польщі та Вірменії Сергій Масліченко

Сергій Масліченко, заступник директора БРР з енергоефективності та зміни клімату в Україні, Польщі та Вірменії, повідомив присутнім про те, над чим працює банк в Україні. Портфоліо банку складає 12 млрд євро (близько по 1 млрд. щорічно). Гроші виділяються на такі потреби – енергозбереження у корпоративній сфері (37 відсотків від загально обсягу кредитів), виробництво більш чистої продукції (20%), енергозбереження в комунальній сфері (19%), відновлювані джерела енергії (12%) та кредитні лінії з енергозбереження через програму UKEEP (12%). Починаючи з 2015 року ЄБРР працює за ініціативою «Перехід до зеленої економіки» («Green economy transition»). В рамках цієї ініціативи передбачається збільшення частки «зеленого» бізнесу та поширення діяльності на такі сфери як захист екології та трансфер технологій.

Сонячна фокус-сесія
Сонячна фокус-сесія

Роботу фокус-секції «Індустрія сонячної енергетики – особливості реалізації проектів та подальшого управління ними в Україні» розпочав Олександр Міхайловський – голова департаменту альтернативної та відновлюваної енергетики НКРЕ КП України. Експерт розказав присутнім про алгоритм отримання «зеленого» тарифу в Україні. Зокрема, зацікавленій особі спочатку потрібно звернутись до НКРЕ КП України щодо отримання ліцензії на виробництво електричної енергії, потім звернутись до НКРЕ КП щодо встановлення «зеленого» тарифу, далі потрібно написати в НКРЕ КП заяву про встановлення надбавки до «зеленого» тарифу (якщо в проекті використовується продукція українських виробників), після чого необхідно стати членом об’єднаного ринку електроенергії та укласти договір з ДП «Енергоринок». За словами співробітника Комісії, станом на 01.10.2016 року в Україні встановлено 432,725 МВт вітроенергетичних потужностей (в 2016 році встановлено 6,6 МВт), потужностей з біомаси – 38,7 МВт (в 2016 році – 3,5 МВт), біогазових потужностей – 17,239 МВт, сонячних електричних станцій наземних – 470,894 МВт (в 2016 році - 41,096), сонячних електричних станцій дахових – 2,809 МВт (в 2016 році – 0,864 МВт) та мікро-, міні, та малих ГЕС – 89,500 МВТ (в 2016 році встановлено 2,764 МВт).

Генеральний директор Асоціації сонячної енергетики Естонії Андрес Місак
Генеральний директор Асоціації сонячної енергетики Естонії Андрес Місак

Андрес Місак, генеральний директор Асоціації сонячної енергетики Естонії, розповів про стан та перспективи розвитку естонського ринку сонячної енергетики. На відміну від України, в Естонії діє премія для виробника електроенергії з сонця на рівні 53,7 євро за 1 мВт/годину. Загалом в Естонії встановлено близько 6 МВт сонячних потужностей починаючи з 2012 року. В домашніх господарствах встановлено близько 500 сонячних електростанцій. Найбільші установки не перевершують потужність у 400 кВт,станції потужністю більше 1 МВт планується ввести у експлуатацію наступного року.

Директор GESS Ukraine Ольга Брижан
Директор GESS Ukraine Ольга Брижан

Ольга Брижан, директор GESS Ukraine, розповіла присутнім про діяльність власної компанії, яка офіційним авторизованим дилером виробника сонячних панелей Canadian Solar та ексклюзивним авторизованим дистрибутором газових мікротурбін Capstone. На даний час компанія GESS Ukraine працює над проектом створення операційного центру в м. Радомишль на базі колишнього нейлонового заводу. Центр включатиме офісну будівлю з центром моніторингу, нові дороги довжиною 3 км, виробнича лінія сонячних панелей Canadian Solar, нова ТЕЦ потужністю 22 МВт, яка працюватиме на відновлюваних джерелах енергії. Загалом передбачається створення близько 200 нових робочих місць.

Технічний директор компанії «Українські Системи Солар» Сергій Новацький
Технічний директор компанії «Українські Системи Солар» Сергій Новацький

Сергій Новацький, технічний директор компанії «Українські Системи Солар», розповів присутнім про поточний стан ринку статичних та динамічних систем кріплення для сонячних панелей. Компанія має власні продукти, які є українськими розробками та виробляються в Україні. Динамічні системи дуже привабливими для власників та проектантів сонячних електростанцій, оскільки дозволяють отримувати на 35-40% більше електроенергії, а влітку навіть до 50 % більше. Загалом компанію було встановлено більше 300 різного роду трекерів та компанія продовжує роботу над новими розробками та проектами.

Старший спеціаліст з маркетингу в Європі компанії Jinko Solar Олександра Голуб
Старший спеціаліст з маркетингу в Європі компанії Jinko Solar Олександра Голуб

Старший спеціаліст з маркетингу в Європі компанії Jinko Solar Олександра Голуб розповіла присутнім про те, як потрібно правильно вибирати виробника сонячних панелей на прикладі власної компанії. Так, компанія Jinko Solar заснована в 2006 році та в рік виробляє 6,5 ГВТ сонячних панелей, які належать до вищого класу якості Tier 1. Компанія має 5 виробничих площадок (2 у Китаї, в ПАР, Малайзії та Португалії), 24 офіси продажів та логістичні центри на 5 континентах. Сонячні панелі виробництва цієї компанії гарантовано працюють 25 років з гарантію вихідної потужності у 80 % та 12 років з гарантією у 90 %. Гарантія якості на продукцію складає 10 років.

Генеральний директор компанії «Подільський енергоконсалтинг» Сергій Шакалов
Генеральний директор компанії «Подільський енергоконсалтинг» Сергій Шакалов

Сергій Шакалов, генеральний директор компанії «Подільський енергоконсалтинг» розказав про своє бачення розвитку сонячної енергетики в Україні. Компанія з 2009 року працює в сфері реалізації проектів енергетики в Україні та є учасником міжнародних проектів. Починаючи з 2016 року компанія здійснює інвестиційний супровід, ЕРС-підряд, виробництво обладнання та сервісне обслуговування в сфері альтернативної енергетики. В 2016 році фірмою було введено в експлуатацію 5 нових СЕС загальною потужністю 34 МВт, загалом в цьому році заплановано ввести в експлуатацію 80 МВт нових потужностей. «Подільський енергоконсалтинг» наразі змінює назву на НЕСС (kNESS) і не лише назву – змінюється філософія роботи компанії, компанія стає іншою. Відразу змінились цілі - в 2017 році компанія хоче побудувати не менше 300 МВт сонячних потужностей. С. Шакалов впевнений, що для вітчизняної сонячної енергетики вже наступила «золота» доба та ми мамо усі можливості для того, щоб сонячна енергетика стала локомотивом енергетичної галузі.

Інтернет-ресурс «Відновлювана енергетика в Україні» дякує організаторам заходу за можливість відвідання SEF 2016!

Автор: Дмитро Ходоров

2006-2020 Дорош Игорь
admin@renewable.com.ua
Использование любых материалов, 
размещенных на сайте, разрешается
при указании прямой ссылки.