Українська вітроенергетична асоціаціяНа відкритому засіданні членів української вітроенергетичної асоціації «Перспективи подальшого розвитку вітроенергетичного сектора, включаючи територію окупованого півострова Крим», що пройшло вчора, 5 листопада, в Києві в рамках VI Міжнародного інвестиційного бізнес-форум з питань енергоефективності та відновлюваної енергетики, відбулася жвава дискусія стосовно законодавчих порушень та інших бар'єрів, що перешкоджають подальшому розвитку національної вітроенергетики та різко погіршують інвестиційний клімат в країні, та обговорення шляхів щодо їх подолання.

Українська вітроенергетична асоціація

Учасників зборів привітав заступник Голови Держенергофективності України Сергій Дубовик, який підкреслив необхідність та важливість розвитку вітроенергетики для України. Перед учасниками також виступили представники українських вітроенергетичних компаній, юридичних фірм - членів УВЕА.

Зокрема, Андрій Сергієнко, заступник Генерального директора Управляючої компанії «Вітряні парки України» (на даний час компанія побудувала та експлуатує понад 200 МВт вітроенергетичних потужностей в різних регіонах України) зазначив, що компанія робить все можливе для подальшого безперебійного виробництва електроенергії на вітростанціях компанії, які розташовані в Донецькій та Луганській областях, не зважаючи на тяжкі умови, в яких знаходяться зараз ці території. «Ми не можемо говорити про те, що сьогодні вітроенергетична галузь розвивається в стабільних умовах. Через необдумані кроки уряду погіршується інвестиційний клімат в країні. Ми не повинні говорити про відновлювану енергетику як про таке собі «соціальне благо». Відновлювана енергетика - це енергетична незалежність і енергобезпека нашої країни, вітроенергетика відіграє в цьому напрямку ключову роль. Вітроенергетики України готові виконати і перевиконати цілі, прийняті Україною перед Європейською енергетичною комісією щодо розвитку вітроенергетики до 2020 року, але для цього необхідне стабільне законодавство, зважені і обдумані рішення уряду щодо розвитку галузі».

Цю думку поділяє і Анатолій Власенко, директор компанії Віндкрафт Україна (встановлена потужність ВЕС компанії в Херсонській області - 31 МВт) : «Хотілося б побачити стабільність законодавчої бази України. Навіть державні органи, які повинні виконувати закони, дозволяють собі гальмувати їх виконання. Ми сподіваємось що після нещодавніх виборів в Україні до влади прийдуть дійсно професійні люди. В нас дуже багато планів, але реалізувати їх можливо лише за стабільним законодавством».

Ярослав Шпак, головний інженер ТОВ «Еко Оптіма» ( зараз йдуть роботи з будівництва вітроелектростанції потужністю 6,6 МВт на Львівщині) повідомив про існуючу суперечність в сьогоднішньому законодавстві стосовно приєднання нових ВЕС до енергомережі та інші штучні бар'єри, що перешкоджають розвитку вітроенергетиці. Він наголосив: «Собівартість електроенергії, виробленої на ВЕС, практично знаходиться на рівні теплових станцій, якщо порахувати ціну на імпортовані енергоносії та їх транспортування, дотації з бюджету на збереження природного середовища тощо».

Ігор Капуціян, представник компанії «Греса Груп» зробив розгорнутий огляд стану сектору малої вітроенергетики України: «Наша компанія є виробником малих вітроустановок, що користуються надійною репутацією як в Україні та і в багатьох країнах світу. Та відсутність «зеленого» тарифу для малих вітротурбін, величина встановленої потужності яких не перевищує 110 кВт, унеможливлює зростання галузі темпами, які б можна було б продемонструвати. Навпаки це веде до втрати існуючого національного виробництва малої вітроенергетики, яка може забезпечити електроенергію приватні господарства, соціальні будівлі тощо, що знаходяться на територіях з нерозвинутим енергопостачанням».

Крім того, члени Української вітроенергетичної асоціації заслухали звіт з роботи УВЕА в 2013-2014 роках та ознайомились з проектом плану роботи асоціації на наступний 2014- 2015 рік, підготовленим правлінням УВЕА. План роботи буде прийнятий після його обговорення всіма членами асоціації до 14 листопада 2014 року.

Також 5 листопада відбувся 2-х годинний семінар «Технічна та фінансова оцінка проведених сертифікованих досліджень вітропотенціалу на ділянках будівництва ВЕС». Перед учасниками семінару виступив Дмитро Гончаренко, директор компанії «Віндгард Істерн Юроп», який у своїй професійній та яскравій презентації не лише розповів про існуючи сучасні методи вивчення вітропотенціалу територій, окремих площадок, призначених для будівництва ВЕС, але й застеріг щодо можливих помилок та запропонував способи їх вирішення. «Вітровимірювальна кампанія – це фундамент Вашого «будинку». Якщо фундамент – неякісний, закладений з помилками, рано чи пізно це призведе до того, що Ваш будинок рухне. Якісні вимірювання вітру – основа успіху Вашого вітроенергетичного проекту», - підкреслив Дмитро.

У своєму виступі Голова правління УВЕА Андрій Конеченков порівняв сучасний розвиток вітроенергетики в країнах колишнього Радянського Союзу і представив розвиток вітроенергетичного сектору в країнах ЄС за останні 12 років. «Завдяки державній підтримці Україна сьогодні є безперечним лідером з розвитку вітроенергетики серед країн колишнього СРСР. В той же час, в порівнянні з країнами ЄС, ми знаходимося лише на початку розвитку вітроенергетичної промисловості. УВЕА має надію, що після підписання асоціаційної угоди між Україною та ЄС розвиток галузі значно прискориться. Альтернативи не існує: саме відновлювана енергетика – це шлях до енергонезалежності країни завдяки використанню місцевих енергоресурсів. Вітроенергетика створює нові робочі місця, сприяє розвитку промислової галузі та покращує екологічне середовище», - наголосив Андрій Конеченков.

2006-2016 Дорош Игорь
admin@renewable.com.ua
Использование любых материалов,
размещенных на сайте, разрешается
при указании прямой ссылки.