Фестиваль ядерного стресу 2016Цього року - 30-та річниця Чорнобильської трагедії. Проте, це не перегорнута сторінка, а частина сьогодення. На жаль, глибинного усвідомлення ризиків та розуміння альтернатив атомній енергетиці досі немає. А 15 досі працюючих реакторів, які несуть загрозу повторення Чорнобиля, є. Як і є багато заколисаних офіційною риторикою, що Чорнобиль у минулому, багато тих, хто забув.

Фестиваль ядерного стресу 2016

Але багато хто пам’ятає…

Цю пам’ять відтворять 23 квітня на Фестивалі ядерного стресу «Реакція» - одноденному культурно-інформаційному фестивалі, покликаному об’єднати молодих натхненних митців, літераторів, музикантів та фотохудожників з метою створення простору, де можна буде побачити, доторкнутися і врешті зрозуміти, що безпечної атомної енергетики не існує, зате є альтернатива. Те, чого ми не зрозуміли тоді - у 1986 році.

Організатори фесту прагнуть здавалось би нудну та складна тематика перетворити на цікаву, творчу та зрозумілу кожному та кожній.

У рамках фестивалю буде облаштовано три інтерактивні зони, кожна з яких - погляд зсередини на атомну енергетику та безпечні альтернативи: Зона ураження, АЕС сьогодні та Альтернатива Є.

Зона ураження – територія, присвячена містичному Чорнобилю. Локація буде створена з метою пам’яті Чорнобильської катастрофи та її жертв. Організатори відтворять частинку тієї атмосфери, яка панує у знівеченні катастрофою Прип'яті.

Ніяка інша індустріальна катастрофа не призводила до миттєвої смерті цілого міста, на це здатен лише «мирний атом». Гості зможуть написати листівки вдячності ліквідаторам, оглянути мистецькі інсталяції, послухати уривки із текстів Нобелівської Лауреатки Світлани Алєксієвіч, яка була свідком подій 1986 року.

Зона АЕС сьогодні – це погляд на атомну енергетику зсередини. Локація покликана візуалізувати етапи ядерного циклу, кожен з яких навіть за нормальних умов є джерелом радіоактивного забруднення та «неоплаченим рахунком», який ми виставляємо нашим дітям. Відвідувачам потрібно буде одягнути бахіли і шапочки перед входом. А на виході приязний Дід Симон пригостить всіх пончиками і розкаже як перевіряється безпека на українських АЕС.

Aльтернатива Є - pай альтернативної енергетики, енергетичних інновацій та еко-лайфхаків. Це територія майбутнього, якій буде приділена окрема увага, адже уже зараз є безпечні альтернативи атомній енергетиці, але їх розвиток «б’ється головою об стіну» старої радянської системи, яка все ще панує в українській енергетиці.

Під вечір на відвідувачів чекає атмосферна музично-літературна програма.

Вхід вільний. Вихід - з новими думками.
Локація - Галерея Лавра, Лаврський пров. 1
Захід на фб - https://www.facebook.com/events/845499458928658/

Ініціатор фестивалю – природоохоронна громадська організація Національний екологічний центр України (НЕЦУ). НЕЦУ працює на захист природних територій, біорізноманіття, для попередження глобальних змін клімату та негативних наслідків енергетичного сектору.

Над організацією фестивалю натхненно працює команда Екоцентру (спільнота волонтерів і активістів, які підтримують місію НЕЦУ)

Фінансово фестиваль підтримує Фонд імені Гайнріха Бьолля

2006-2020 Дорош Игорь
admin@renewable.com.ua
Использование любых материалов, 
размещенных на сайте, разрешается
при указании прямой ссылки.